Reducera smittorisken

Så minskar du risken att smittas av kondylom

Den grupp som löper störst risk att drabbas av kondylom är personer som har många partners och som ej använder kondom.

En vanlig könssjukdom

Kondylom är en mycket vanlig sexuellt överförbar infektion och orsaken till detta är att en stor grupp av alla smittade inte är medvetna att dom är smittbärare.
Många är  helt symtomfria men viruset kan fortfarande överföras via hudkontakt och drabba andra.

Kondom ett bra skydd

Kondom ett enkelt skydd men det skyddar inte till 100%.
Tack vare att viruset sitter i huden kring underlivet får man ej 100% igt skydd. När du använder kondom så skyddar du dig även mot andra vanligt förekommande könssjukdomar som gonorré och klamydia. Både klamydia och gonorré  lyder under smittskyddslagen för att minska risken för smittspridning.

När är smittorisken som störst?

När  blåsor eller herpes sår är synliga är  smittorisken särskilt hög, men viruset kan fortfarande överföras via hudkontakt med en infekterad individ även om det inte finns några synliga symtom.

Könsvårtor är ofarligt

Könsherpes är inte hälsofarligt. Visserligen är utbrotten med blåsor, sår och smärta besvärliga men ger inte upphov till några hälsovådliga konsekvenser. Bristen på allvarliga konsekvenser från genital herpes kombinerat med den stora utbredningen är förmodligen orsaken till att genital herpes inte lyder under smittskyddslagen. Andra könssjukdomar som kan orsaka allvarliga konsekvenser är klamydia och gonorré om det inte behandla i tid.

Vill du läsa mer om vilka behandlingar som det finns mot kondylom kan du gå tillbaka till start sidan. Där får du veta mer om hur du kan behandla kondylom hemma.

Om du inte har några större problem , så behöver du ej behandla könsvårtor utan du kan vänta ut en självläkning, men det kan ta upp till ett par år .

Vill du prata med någon så kan det vara klokt att ringa 1177 där finner du bra sjukvårdsrådgivning som kan hjälpa dig att hitta bra lösningar .