Bra hundscampo

Ett bra hundschampo är en viktig del av för hundens pälsvård och allmänna välmående. Ett bra hundschampo gör hundens päls ren och fin utan att torka ut den eller irritera hundens känsliga hud. Vilket typ av hundschampo som passar just din hund dennes päls är förstås individuellt och inte minst avhängigt hundens nuvarande päls kvalité. Det kan vara bra att betala ett par extra kronor för ett prisvärt och naturligt hundschampo.  Om man tänker på att det räcker med att bada hunden kanske 4 ggr per år så kommer en flaska räcka ganska länge.

Milt hundschampo mot klåda

En bra grundregel är att välja ett väldigt milt och skonsamt hundschampo som är snällt mot hundens päls och hud. Vill du att din hund ska ha en mjukare päls så finns det även balsam för hundar för detta ändamål. Tänk på att inte tvätta din hund för ofta, det räcker vanligen med ca 4-5 ggr per år om inte din hund har en lång och tjock päls som behöver rengöras ofta. Vill du ha ett schampo mot ohyra då kan du läsa mer hår om ett bra hundschampo mot klåda.

Hur ofta ska man bada hunden?

Hur ofta man ska bada och tvätta hunden är en sak som experterna inte är helt överens om. Det kan förstås vara olika för olika hundraser, men  en generell rekommendation blir det ungefär en gång var tredje månad, alltså en gång i kvartalet. Det är bra att tidigt i hundens liv skapa rutiner för bad och pälsvård, så att den blir van med detta. Om du har en stor hund kan det bli kämpigt att bada och tvätta hunden om den stretar emot. Det kan även vara bra att bada hunden i balja i stället för i ett halt badkar.

Bada hund i badkar

Ska du bada hunden i badkar så bör du investera i en halkmatta för att minimera risken för halk olyckor. Glöm inte bort att regelbundet även klippa hundens klor. Tycker du att det är knepigt så kan du kontakta en  hundsalong eller ta kontakt med närmaste veterinär så kan dom säker ge er bra hjälp och goda råd som gör det lättare och säkrare att klippa klorna. Du bör även rengöra hundens ögon och öron regelbundet. Får du in en bra rutin på detta tidigt i din hunds liv så blir det lättare när hunden blir större. Rutiner gör hunden trygg och harmonisk och ni skapar även en bättre kontakt.

Ett par gånger i månaden bör du också titta närmare på din hunds vitala delar såsom tänder, munhåla, ögon, öron, huden och könet. Du bör vara uppmärksam på sår, svullnader, rodnader eller sår. Gör du detta till en veckorutin, då kommer du skapa bra möjligheter  att snabbt upptäcka sjukdomar eller andra förändringar i god tid.

Nyttja Firstvet

Är du osäker kan du alltid kontakta veterinär via smidiga firstvet online tjänsten som dom flesta hundförsäkringsbolag erbjuder gratis. Skulle du inte ha detta via din hundförsäkring så kan du ändå använda denna tjänst mot en avgift.